Skip to content

Skov fra oven

Vi skal have mere skov. Meget af det skal plantes, men vi skal også lade noget komme af sig selv. Jeg har i et ph.d.-projekt undersøgt, hvad der sker i de første årtier af den naturlig tilgroning.

Læs eller hør mere om projektet i Annette K. Nielsens artikel ‘Skov fra oven’ i Weekendavisen eller radioprogrammet Vildspors udsendelse ‘Se! Skoven kommer af sig selv’ og i sidste del af programmet om fugle i Hjernekassen på P1.
Naturlig tilgroning ved Suserup skov. Træer og buske spreder sig fra den gamle skov ud i engen – foto: NK Landskab
Danmark var oprindelig dækket af skov vekslende med lysninger og større åbne sletter. Skoven indvandrede naturligt og artssammensætningen af træer og buske skiftede og tilpassede sig ændringer i klimaet og påvirkningen af store græssende dyr.
Skovrejsningsområder, der overlades til naturlig tilgroning, vil også med tiden udvikle sig til skov, det kan give stor variation med bevoksninger i flere livsstadier, flere levesteder og større biodiversitet. Men indvandringen af træer og buske går langsomt og og processen er uforudsigelig og har derfor ikke været prioriteret som skovrejsningsmetode.
Selvgroet bevoksning i Bakkely skov med bla. rødel, birk, tjørn, rose og valnød. Til højre en skovskade på arbejde over Hinnerup – foto: NK Landskab og Peter Nielsen
Målet med ph.d.-projektet var derfor, at få mere viden om, hvad der sker i de første årtier, for at kunne udvikle praksisnære forslag til, hvordan vi bedre kan integrere den naturlige invandring af træer og buske i fremtidige skovrejsninger. Jeg lavede feltarbejde i 33 arealer udlagt til naturlig tilgroning i Naturstyrelsens skove fra 1990-2018.
Naturlig tilgroning (tv) har generelt større variation, men mindre CO2-optag end plantet skov (th), hvor bevoksningen lukker hurtigt til – foto: NK Landskab

I ph.d.’en undersøgte jeg bla.:

– hvilke træ- og buskarter invandrer?

– hvor hurtigt sker tilgroningen?

– hvilke arter dominerer?

– potentialet for biodiversitet i naturlig tilgroning versus plantet skov?

– hvilke faktorer påvirker den naturlige tilgroning?

– hvilke ‘naturnære’ metoder kan fremme tilgroningen?

Demonstrationsområde i Himmerig skov ved Hinnerup. Her afprøver vi forskellige metoder, der påvirker indvandringen af træer og buske – foto: NK Landskab

Jeg arbejder på, at samle resultaterne af ph.d.-projektet i et inspirationskatalog, som kan anvendes i arbejdet med planlægning af fremtidige skovrejsninger.
Med baggrund i resultaterne og erfaringerne fra feltarbejdet i naturlig tilgroningsområder i skove over hele Danmark på forskellig jordbund og topografi og nærhed til frøkilder, rådgiver jeg om integrering af naturlig tilgroning i skovlandskaber.
Ph.d.-projektet er formidlet i en artikel i Weekendavisen og radioprogrammet Vildspor – fotos: NK Landskab