Skip to content

Reintroduktion af sten i naturgenopretning

Gennem årtusinder har sten i alle størrelser været en naturlig del af landskabet, bragt hertil af isen og skubbet rundt af dynamiske processer. Oprindelige stenformationer fra sidste istid skabte variation og gav karakter til forskellige egne af Danmark. Men der er blevet ryddet grundigt op i det danske landskab. Enorme mænger af sten er fjernet, fordi de har været i vejen når man skulle opdyrke jorden eller de har været en ressource, der var brug for andre steder.

Sten giver variation og flere levesteder for flora og fauna og derfor mangler de nu i naturgenopretningsprojekter, som element i restaureringen af naturlige økologiske processer.

Genskabelse af ‘stenstrøning’ i 1970’erne, Nørreskoven Værløse
Stjær stenskov – foto: NK Landskab

Spørgsmålet er hvordan vi bedst muligt reintroducerer sten i skov- og naturgenopretningsprojekter?

Hvordan integrerer vi stenene meningsfuldt i landskabet ikke kun i forhold til tilknyttet biodiversitet men også landskabsværdier, kulturhistorie og den geologiske sammenhæng?

Demonstrationsprojekter med inspiration fra istiden

I samarbejde med Århus og Guldborgsund kommuner vil jeg integrere sten i landskabet i et skovrejsningsprojekt og et nyt stort rekreativt skov- og naturområde syd for Århus. Med inspiration fra istidens ‘stenstrøninger’, hvor sten blev strøet omkring i landskabet af tyngdekraft ved afsmeltningen og skubbet rundt af isen, vil vi genindføre sten i både den våde og tørre natur, i skoven og på de lysåbne arealer.

Marksten af kvarts – foto: NK Landskab
Oprindelig stenstrøning i Mols Bjerge. Kun få steder i Danmark ligger stenene, som de blev efterladt efter sidste istid. Nogle arealer har enten været for bakkede og svære at dyrke eller jorden har været for dårlig og har fået lov til at ligge som græsset overdrev – foto: NK Landskab.

Naturgenopretningens æstetik

Projektet ‘Reintroduktion af sten i landskabet – biodiversitet og landskabsværdier i naturgenopretning’ er foreløbig støttet af Hedeselskabet samt Århus og Guldborgsund kommuner.

Vi har søgt yderligere midler og håber meget at det lykkes at realisere målet om at samle inspiration og erfaringer og viden om tilknyttet biodiversitet i en publikation, der kan være et brugbart praksisnært redskab i arbejdet med naturgenopretning og landskabsprojekter.

Projektet er et tværfagligt samarbejde med en biolog, en geolog og en kunsthistoriker.

Rødme Svinehaver, område med oprindelig stenstrøning
– foto: NK Landskab